måndag 2 augusti 2010

Flanosagor - vad är det?

Flanosagor, eller flanellografsagor om man vill, är en form av saga, där man sätter upp illustrationer på en filttavla, samtidigt som man berättar sagan. Flanosagorna har funnits så länge jag kan minnas, men är i många avseende oöverträffad när det gäller berättande för små barn. Flanotavlan kan också användas till annat än sagor, t.ex. bilder på barnen vid samling, sångkort etc.

Varför?
För mig som pedagog har Flanosagorna inneburit ett multifunktionellt verktyg i kontakten med barnen. Sagornas mångsidighet och enkelhet, gör att de tilltalar barnen på ett direkt sätt, samtidigt som de erbjuder språkträning, koncentrationsträning, matte etc. Men framför allt tilltalar de barnens fantasi och känslor. Alla sagorna innehåller ju element av fara, hjältemod, kärlek mm. som sätter fart på barnens fantasi.

Jag har valt att ta fem klassiska sagor och gjort dem i ny tappning med egna illustrationer till. Men var och en efter sin fason och det står er alla fritt att formulera om dem efter eget huvud. Bilderna funkar ändå.

Anledningen till att jag ger ut sagorna på CD är att dagens flanosagor kommer färdigtryckta och tillåter egentligen inte att BARNEN ( som ju skall vara i fokus) kan leka med dem, eftersom det finns 1 exemplar, som är dyrt i inköp. Genom att man kan skriva ut dem om och om igen, kan man låta barnen leka fritt. Laminera bilderna , så håller de dessutom längre. Sagorna kommer också i en svartvit version, för att ni skall kunna färglägga dem själva. Ofta är de färdiga sagorna en inkörsport till barnens eget fantiserande och vilja att göra egna sagor.

Varför inte ladda hem Bockarna Bruse (gratis) och testa på dina / era barn? Möjligheterna till variation är oändliga. Två satolar kan bli en bro, där barnen kan rollspela sagan. Bockhorn kan göras av äggkartonger, trollöron likaså. Låt fantasin flöda.

/Martin

Inga kommentarer: