onsdag 18 augusti 2010

Gör din egen flanotavla

Många tycker det verkar roligt med flanosdagor, men det kan vara trixigt att få tag på en flanotavla... Varför inte göra en själv?

Man behöver en playwoodskiva, filttyg, vävtejp samt en häftpistol.


Steg 1. Skaffa material.

Åk till närmsta byggvaruhus och fråga efter spillbitar. Ofta finns det ett sågverk i byggvaruhuset, som hjälper kunder att såga till deras material. där finns det nästan alltid spillbitar av olika slag. Måttet Jag använder är 60 x 45 cm. Då blir tavlan lagom stor att plocka fram på samllingen och att stuva undan när den inte används. Skall man ha en tavla permanent på väggen, så funkar samma mått, eller så kan man ta det dubbla eller trippla, så att många barn får plats samtidigt.

Införskaffa en bra häftpistol på samma byggvaruhus. En bra häftpistol kostar ett par hundra kronor, men kommer att vara förskolan till gagn i många andra sammanhang, så den betalar sig självt kan man säga. Köp även en rulle vävtejp.

Åk till närmsta tygvaruhus/försäljare och köp lagom mängd filttyg, gärna i en neutral färg så att flanofigurerna framhävs (själv använder Jag grått) . Minsta man kan köpa, är en meter, vilket räcker till två tavlor i måtten 60x45 cm (om man har fler avdelningar t.ex.)


Steg 2. Montera

Mät upp tyget och klipp ut och lägg det så slätt som möjligt på ett bord. Se till att ha ca. 1-2 längre och bredare tyg, än vad playwoodskivan är i mått. Vi skall nämligen häfta fast tyget i kanten.
Placera playwoodskivan ovanpå och se till att tyget sticker ut på alla sidor.


Börja häfta fast tyget på en kortsidan. Börja i mitten och gå ut mot sidorna. Se till att sträcka tyget ordentligt, så att det inte veckar sig. Fortsätt med andra kortsidan och STRÄCK tyget ordentligt. Avsluta med långsidorna. Vissa häftklammrar kommer att jävlas med er, för det ligger i deras natur. Tappa för all del inte humöret, utan ta bort och sätt dit en ny. Vissa klammrar åker inte helt in i träet, de brukar jag knacka lite försiktigt på med en hammare, så blir det bra.


När filten sitter på plats, ta fram vävtejpen och tejpa längs kanten på tavlan. Trots allt, så vill vi inte att de små (eller vi) skall göra oss illa på tavlan. Eller hur?
Om ni trots allt inte orkar göra en egen flanotavla, så kan ni beställa en HÄR

Lycka Till!

/Martin4 kommentarer:

Marie sa...

oj såg nästan för enkelt ut att göra :D kanske ska göra en någon dag! än så länge kör jag flanosagor på väggen med häftmassa :)

Anonym sa...

Ett annat sätt är att häfta fast filt på en färdig anslagstavla med kork, då är ramen och allt färdigt.

Martin Therus sa...

Kork är bra, men väldigt skört...de knäcks lätt under barnens lekar.

Martin Therus sa...

Kork är bra, men väldigt skört...de knäcks lätt under barnens lekar.